BLADH trädgård

Naturlig harmoni

JORDEN

Ganga Roslin Bladh

EN LITEN SÅNG FÖR JORDEN.

 
IMG_9527.jpg
IMG_1636.jpg

JORDEN, på varje flaska från BLADHträdgård, står det, “preparatet kan ej ersätta god jordvård och vattning. Detta är ett kärleksfullt komplement”.
Jag minns hur försiktig jag var i början, när jag odlade. Drog hem en (1) skottkärra med koskit från bonden som jag vände ner i mitt grönsaksland. Visst, det växte artigt. sen läste jag någon kändis uttalande, om sin relation till sin trädgård. “det händer inget förrän man skaffar stora mängder gödseltill trädgårdslandet, massor! Det är bästa odlingstipset!!” Det gjord mig modigare, jag körde hem mer gödsel och det växte absolut bättre.

IMG_1616.jpg
IMG_1614.jpg
IMG_1721.jpg

Sen blev vi allt mer uppdaterade på microber. Ledet mellan näringen och växten. Som hjälper växten att ta upp all den mustiga näringen i jorden… då växte det ännu bättre..
Jorden och vattningen är bästa redskapet för växtglädje. Mer kunskap om jord hittar du bättre på andra hemsidor eller böcker, men förmedlar gärna det som varit bra för oss: Bokashi, titta gärna på deras hemsida och låt dig inspireras till mer dunderkraft i trädgårdslandet.
Bra jord och vatten i rätt tid. Sen händer det alltid saker när det växter. Det kommer ett gäng bladlöss, sniglarna glider in eller nåt annat, men inte lika ofta när växterna har det bra i sin jord.

Skönt att kunna ta fram hjälp från homeopatin, ett så bra och ändå skonsam, helt giftfritt sätt, att skydda och stärka sin trädgård, när det behövs.

Att ha egna äpplen länge

Ganga Roslin Bladh
vinterns sista äpple, 11 maj

vinterns sista äpple, 11 maj

Dääääär försvann vårt sista egenodlade äpple ner i mixern och blev en smothie! Det gick så fort att jag hann inte ta nåt kort. Det enda som blev kvar var de små bitar som vi skurit av, eftersom de hade skavanker.
Vi har alltså dagligen haft egna äpplen att äta, fram till nu, 11 maj. Ja, de sista var väl lite rynkiga i skalet -men ändock, ekologiska och gratis. Vi har främst haft dom i våra smothies och då behöver de inte vara vattenstinna och illgröna som ett Granny Smith från Peru (eller var de nu flugit in från).
Nu blir det reklam:

E8 frukt

E8 frukt

Vår vinterförvaring är egentligen inte världens bästa, den är lite för dåligt isolerat. Men det brukar gå rätt bra ändå. Två knep använder vi oss av för att frukten ska hålla länge.
Knep ett: Packar äpplena med ormbunksblad. Det är något som som Ganga läste i tidningen LAND, för trettio år sedan, så, det där med varför, är glömt för länge sedan. -kanske du vet? Men  när vi testat med eller utan ormbunksblad när vi höstpackar äpplena - så håller de sig friska längre, MED ormbunksblad.
Det andra knepet som vi lovordar är ett av våra homeopatiska preparat: "Frukt, E8"Det hjälper verkligen frukten att bli sitt bästa jag. Så några gånger efter fruktsättningen under sommar och sensommar, så sprayar vi fruktträden. Det tar fram det bästa av smak och hållbarhet.

ATT FÖREBYGGA

Ganga Roslin Bladh

I många många år har en olvonbuske, Snöboll, levt ett ynkligt bortglömt liv i vår trädgård. Trädgården är stor, och vissa blir styvmoderligt behandlade. Varje år är den bara tomma uppätna pinnar, reda vid midsommar.
Vad äter upp den?? Vad är det för något som älskar denna buske så passionerat! Vi leker detektiv, försöker hitta boven med både förstoringsglas och nattlampa.
Egentligen blir vi inte ett dugg klokare. Något, antagligen väldigt litet, äter upp den och fort går det. Det är en skadlig insekt och den lägger antagligen ägg som blir larver, kanske någon slags kvalster ( de är ju små).

Äntligen!! Vår snöbolls Olvon kan blomma!

Äntligen!! Vår snöbolls Olvon kan blomma!

Vi provar en kombo: MOT LARVER B5, MOT SKADLIGA INSEKTER B12 och MOT KVALSTER (Spinn) B11. Ca fem droppar av varje preparat i en liten blomspruta och sen sprayade vi vid upprepade tillfällen under en period. Busken repade sig synligt redan efter en vecka. Små nya gröna blad började synas!
Året efter körde vi förebyggande, samma kombo av preparat men redan när första bladen ville komma och sedan upprepad behandling med någon veckas mellanrum under säsongen. Alltså redan innan några synliga tecken fanns på angrepp.
Olvonbusken svarade med att blomma generöst -för första gången någonsin!!

Nästa år glömde vi bort den ( det där med styvmoderligheten) och upptäckte inte katastrofen förrän busken var half uppäten. Med andra ord -busken var fortfarande attraktiv, men nu klarade vi det! angreppet upphörde och vi fick njuta av vacker blomning.

Nu vet vi, vi börjar tidig vår att förebygga, då blir det bäst!

TIDIG VÅR I TRÄDGÅRDEN

Ganga Roslin Bladh

Medan allt fortfarande håller på att vår-vakna i trädgården, kan du förstärka “ljuset” . Är tomten stor, är det tacksamt med en ryggspruta.

IMG_8545.jpg

MARIADROPPARNA ( A1.) och DEVADROPPARNA ( C2.) är en fin start på det nya växtåret. MARIADROPPARNA hjälper växtligheten att ta in LJUSET, det gör dem motståndskraftigare och ger extra fin smak åt bär frukt och grönsaker. DEVADROPPARNA är också en växtförstärkare men även en subtil kommunikationsförstärkare, mellan dig och din trädgård. Devorna är de varelser som är nära växtriket, som skyddar och jobbar med växterna från en annan närliggande dimension. De är ofta skygga, men DEVADROPPARNA förstärker närheten, tilliten och kommunikationen mellan växterna-Devorna och dig. Se gärna till att du själv också får en dusch av preparatet när du ändå håller på.
Du kan behandla området med bägge preparaten på samma gång. Det går bra att blanda, det är bara att hälla vatten i ryggsprutan eller din blomsterspray och sen, 10 droppar per liter vatten och preparat. Det är inte sådär noga på droppen, när du tillreder större satser läs gärna mer här. Dropparna fungerar som ett minne i vattnet, och sprider genast ut sig till hela satsen.

homeopatisk trädgårdsvård.jpg

Välj en vindstilla dag. Gärna morgon, det är bäst. Då ökar fortfarande energin i trädgården och allt är mer mottagligt. En lätt dusch räcker, så känn inte att du behöver vara övernoga, det behöver inte bli blött. Lite regn skadar inte i heller, det bara hjälper till att sprida det ännu mera.
Njut av dagen och dina Växter, det gillar dom.

Höst, när mössen vill in...

HÖSTGanga Roslin Bladh

Livet på landet. Redan när skördetröskorna går över åkrarna märks det. Mössen. När det sedan blir allt kallare ute, så visst, skönare inomhus. Det tycker ju jag med. Men det är olustigt när det börjar krafsa och springa i väggarna.

IMG_6478.jpg

Preparatet B6, mot gnagare, motar inte bara möss utan även andra gnagare. Men nu är det höstmössen vi skriver om. Bäst resultat mot mössen som vill flytta in, är om du hinner före! När de väl kommit in kan man behöva vara något tjatigare och upprepa behandlingen fler gånger.

B6. Mot Gnagare

B6. Mot Gnagare

Blomspruta eller ryggspruta, beror på hur stora ytor/ många hus och hur stort tålamod du har. Som vanligt, spär du ut ca 10 droppar per liter vatten och går sedan runt husen och sprayar. Inget giftigt, bara som ett meddelande, att här är inget bra ställe att vara på. Upprepa det här med någon dags mellanrum. Som förebyggande, räcker det att du sprutar två gånger i början på hösten och sedan att du upprepar det vid något eller några tillfällen när hösten djupnar. Det brukar räcka.

IMG_2238.jpg

Som vanligt gäller, din egen fingertoppskänsla. Det finns inga fasta regler för hur det blir bäst. Någon gång, har vi kompletterat med musfälla, men oftast inte. I de fallen, med musfälla, har antalet möss, fångade i fälla sjunkit rejält, när vi börjat spraya med preparatet. Preparatet är inte på något sätt giftigt, det här är en kommunikation -Mössen väljer helt enkelt att försvinna.