BLADH trädgård

Naturlig harmoni

Sommar


 

Sommar! Favoriter?! Tja, ett svar är ALLA!!
Det väder sommar bjuder på, kan ge en föraning om vad som är bra att vara observant på. Oavsett väder, så har vi alltid Devadroppar som en favorit, nån gång under säsong eller helt enkelt samtidigt som ett annat preparat, så sprayar vi med Devadroppar: C2. Devaroppar, den både ger ro, kraft, skön känsla i växtligheten, och stimulerar tillväxt. Här följer lite olika varianter, som påverkar vad som kan tänkas vara favoriter under en sommar:

Regnigt, väldigt blött….. svampangrepp av olika slag brukar komma. du kan förebygga problemen, eller sätta igång när du upptäcker dom:
- A1. Mariadroppar är favoriten. Det fungerar mot mycket den håller ros-rost och andra former av svampangrepp borta. Vidare gör den sniglarna mindre aktiva. Mariadropparna hjälper växterna, grönsaker och frukter att ta upp ljuset och ger fin smak till allt du skördar. en tacksam hjälp helt enkelt.

Soligt och torrt… Ja, det bjuder in andra typer av angrepp. Sol är ju bra, men växter som står och torkar ut och slokar blir gärna stressade och försvagade vilket gör att det lättare får angrepp av olika insekter som bladlöss, spinn, kvalster.
-B2. Mot bladlöss är en storfavorit i högsommaren. Mycket bra mot gröna bladlöss.
-B11 Mot kvalster/spinn är en stor grupp av små spindel lika insekter som får bladen att blekna och dra ihop sig. Ibland är de så små att de är svåra att se, men det blir ett matt yta och när många, blir det invävt.
Mot angrepp i växthusen, på krukväxter och i rabatten. Rosor brukar vara känsliga för spinn, och i växthuset är det vanligt att gurkan får angrepp. Växter som man tar inpå hösten, har gärna ohyra med sig, som “blommar upp” när växterna kommer in i värmen.  Kan vara bra att spraya dom några gånger, redan när de står ute under sommar, så de bättre håller sig fria.

Ibland är det bra att göra en kombo! Vi brukar blanda flera preparat i blomsprutan, beroende på vad det är för slags problem:
En hårt ansatt planta kanske behöver både B1. Mot bladlöss, B5. Mot Larver och A2. Superfosfat (finns men ligger inte i shopen just nu, går att beställa per mail) , så den både får hjälp mot angrepp och lite extra näring att bli starkare i sig själv. Att lägga till ett preparat för att stärka den del som är angripen, kan vara bra. När bladen vissnar och bleknar kan ett preparat som E9.Blad, vara bra.

Du kan lätt mixa fyra preparat utan att de minskar i kraft: du tar t tio droppar/ liter vattenav varje preparat i blom/rygg sprutan. Utspänna blandningar håller några dagar men mister sedan kraften, gör inte mer än vad du helst förbrukar den närmsta tiden.

Något blir satt lite sent på säsong?
Det kan vara allt från lök,( E6. Lökar) som blir planterad alldeles för sent, blommor, (E7. Blommor), pumpor, (E8. Frukt). Ofta är det svårt för växterna att kicka igång och växa på efter midsommar, då kan du hjälpa dom på traven.


Kanske något i din odling är dig extra kärt? Basilikan med sina gröna smakfulla blad? Tomaterna ? Äpplena? Morötterna ? Preparatserien för olika delar av växten, både stärker och hjälper.
Men minns, vatten och näringsrik jord är absoluta första prioritet.