BLADH trädgård

Naturlig harmoni

Höst

 
höst_1721.jpg

 

A1. Mariadroppar

B6. Mot gnagare

Tröskorna har dundrat de senaste dagarna här. Vårt gyllene fält, som vi älskat så, skördas. Det är så klart inte bara vår utsikt som blir förändrad, det är ett oändligt stort hem för många varelser. Det förstår man när man ser hur höken långsamt glider fram och tillbaka över fältet, letar efter mat att dyka ner och fånga upp.

Möss och sorkar är plötsligt flyktingar som söker nya hem. Det är nu som mössen letar bostad hos oss. Katt och musfällor är bra, så klart.

Men det som har varit allra effektivast hos oss, för att slippa höst och vinter-mössen in i huset, har varit att spruta marken, husgrunden  och området runt om huset, med preparatet mot gnagare.

Erfarenheten säger, att har de väl kommit in -så är det inte lika lätt att  att få ut dom. Men för att hindra dom från att komma in, eller rättare sagt, för att få mössen att välja nån annan plats. 
så är preparaten väldigt bra.

Från att ha haft i genomsnitt mellan 10 -20 infångade möss per vinter i boningshuset till 1 (EN enda mus) den senaste vintern då vi sprayat med B6. mot gnagare. Nöjda.

 

Vissa av trädgårdens rabatter har också varit populära mus-tillhåll, och vi har genom åren kunnat notera att de har sina vältrafikerade stråk över trädgårdsgångarna. Vi sprutade växtligheten i rabatten mot gnagare... där springer inga möss eller sorkar längre.


 

 

-B6. Mot gnagare, som får möss, sork, mullvad mf. att känna sig obekväma och välja annan  bosättning.

 

-A1. Mariadroppar. Ständig favorit.
På hösten sprayar jag hela trädgården med Mariadropparna - mot sniglar. Vi har, som så många andra Spanska skogssniglar eller som de kanske vanligtvis kallas, mördarsniglar, i trädgården. De är envisa typer. Men kvaliten ljus, gillar de inte. De är ljusskygga och Mariadropparna tillför "ljus"  - hjälper jorden och växterna att hålla "ljuset". vilket gör att sniglarna inte trivs lika bra.  På hösten sprayar jag främst för  att de inte ska lägga ägg i trädgården inför vintern. Måste erkänna, att det händer att  så sker ändå - men inte alls lika mycket.

Klart dämpande effekt.